Momentan citesc “Intamplarile fericite si nefericite ale vestitei Moll Flanders” de Daniel Defoe. Este o carte din biblioteca de acasa a mamei, de aceea si formatul este unul destul de oldie. Ba chiar am descoperit cu placere ca exista si o dedicatie pe prima pagina a cartii, pentru mama mea de la una dintre prietenele ei, facuta cu ocazia zilei de 8 Martie. Ce coincidenta frumoasa! Dar despre aceasta carte (poate) voi scrie mai multe intr-o recenzie mai incolo. Deocamdata vreau sa iti spun despre o carte pe care am citit-o in luna februarie. Este vorba despre “Mic dejun la Tiffany” de Truman Capote.
Mic dejun la Tiffany – Truman Capote
Aceasta carte, impreuna cu Ochi-de-pisica de Margaret Atwood, mi-a fost daruita de sotul meu. Stia ca cel mai frumos cadou pentru mine sunt cartile. De aceea m-a intrebat ce imi doresc. E cel mai sigur mod prin care ma poate nimeri, deoarece imi va aduce exact ceea ce nu am. Asa ca i-am spus de titlul “Mic dejun la Tiffany“, deoarece vazusem filmul mai demult si auzisem bineinteles si de carte. Plus ca nu am mai citit nimic de Truman Capote.
Povestea de viata dulce-amaruie a lui Holly Golightly este expusa in editia de la Polirom de-a lungul a 192 de pagini. Desi aveam asteptari mari de la acest roman, nu a fost deloc pe masura asteptarilor mele. Prin urmare i-am dat doar 3 stelute pe GoodReads.
De ce nu m-a impresionat prea tare personajul Holly si toata povestea ei de viata?
- Ma asteptam la o femeie glamorous, cu o viata bine pusa la punct si cu atractie mare pentru bijuterii si lux. Ei bine, am dat de o tanara silfida careia ii place sa se imbrace in negru si sa isi ia micul dejun(constand intr-o cafea si un croissant) in fata vitrinelor de la magazinul de bijuterii scumpe Tiffany din New York. In nici un caz nu isi permitea sa intre acolo si sa isi cumpere ceva frumos pe banii ei. Se pare ca, dupa spusele ei, mergea in fata vitrinelor de la Tiffany ori de cate ori se simtea la pamant, pentru ca asta ii dadea o dispozitie mult mai buna si speranta in viata. Ce sa zic? Suna a materialism. Daca doar visand la bijuterii scumpe si haine de lux te simti bine, atunci nu ti-ai impus bine obiectivele privitor la soarta ta. Plus ca nu se regaseste in text de foarte multe ori descrierea hainelor ei, a toaletelor elegante pe care le poarta sau denumirile vreunor case de moda chic, ca sa indice vreo prea mare legatura cu luxul asociat magazinului de bijuterii Tiffany sau a vietii mondene.
- Pe cartea ei de vizita scrie ‘Calatoare’. Acum poti traduce asta prin mai multe cuvinte care pot sau mai degraba nu pot sa ii aduca prea multe laude lui Holly. Descoperim odata ce citim cartea ca este o femeie libera, de al carui trecut nu stim prea multe in prima faza. Sta in apartamentul ei din New York cu lucrurile inca asezate in cutii, parand mereu pregatita sa se mute sau sa fuga de ceva.
- Aflam mai mult sau mai putin ca Holly este o femeie intretinuta, de fapt. Intr-adevar, nu de un singur barbat, ci de mai multi. Ea le percepe un fel de taxa domnilor cu care iese in oras la cina, taxa pentru pudrat nasul la baie(ce o mai fi si asta?). In plus, accepta cadouri in bani sau obiecte de la domnii interesati de ea. Si nici nu se da in laturi sa mearga sa viziteze la inchisoare un ‘mos simpatic’ care o plateste in schimbul transmiterii de coduri ciudate catre un asociat. Ea sustine ca face o fapta de caritate.
- Holly este o materialista. Se vede ca umbla doar dupa bani, dupa o conditie de viata mai buna, dupa lux si dupa barbati bogati pe care sa poata pune mana pentru a se casatori. Si nici nu se da in laturi din a spune asta drept in fata celui care o intreaba. Chiar si cand il cunoaste pe vecinul ei, un tanar scriitor aspirant, dar sarac, nu reuseste sa se indragosteasca de cine trebuie. Sau poate ca se indragosteste, dar nu o arata si nici nu vrea sa o arate. Asta pentru ca scopul ei in viata este sa fie bogata si sa il poata intretine si pe fratele ei, Fred, cand se va intoarce din armata.
Indiferent daca barbatul cu care se va casatori va fi batran sau prea tanar si necopt
- Reuseste totusi sa ii faca viata mai frumoasa vecinului ei, scriitorul, strecurandu-se de mai multe ori la el in camera pe scara de incendiu, rugandu-l sa-i faca mici hataruri si plimbandu-se impreuna prin oras. Citind cartea, iti dai seama ca cei doi sunt atat de potriviti, dar totusi intre ei pare sa nu fie decat o simpla amicitie. Si cea mai mare vina o poarta Holly, care parca mai mult il atata pe tanar, decat sa ii spuna clar ce sentimente are pentru el. Insa nici el nu este mai prejos. Este prea cavaler pentru a-i face avansuri fetei sau cel putin pentru a-si exprima fara timiditate sentimentele pentru ea. Si cand va dori sa o faca, va fi prea tarziu.
- Holly este incapatanata si parca nu ia deloc lucrurile in serios. Desi vede in fata iubirea, nu ii cedeaza, asta pentru ca tanjeste dupa bani multi. Desi este retinuta pentru ca ar fi complicea unui traficant de droguri, ea vede lucrurile ca pe o greseala a politiei, glumind si razand tot timpul. Si totusi, referitor la trecutul ei, afland ca a fost casatorita la o varsta foarte frageda cu un veterinar mai batran undeva pe la tara, nu o pot invinui ca si-a dorit o viata mai buna, la oras, unde totul pare sa fie mai roz.
- Nu mi-a placut deloc finalul cartii. Holly isi instraineaza pisica(ce zice ca este o salbatica ca si ea, si locul ei nu este niciodata langa cineva anume). Dupa ce este eliberata din inchisoare, in loc sa se linisteasca si sa incerce sa traiasca o viata normala, in care sa fie iubita de vecinul ei, ea cauta sa plece din tara profitand de un bilet de avon inca valabil. Ba chiar are tupeul sa ii ceara prietenului ei sa ii caute o lista cu cei mai bogati barbati din Brazilia, ca sa aiba ce cuceri cand ajunge la destinatie. Holly pleaca si nu mai revine, devenind la un moment dat o legenda pentru cunoscutii ei din New York care o considera acum drept o naluca. Cei doi nu raman impreuna. El nu se duce dupa ea. Ea nu se intoarce la el. Si nici vietile lor nu se vor mai intersecta. Decat printr-o intamplare ciudata care il pune pe barbat in fata pozei cu un salbatic ce tine in maini o statueta cu figura lui Holly. Aceasta ii readuce de fapt in minte scriitorului amintirea fetei si redarea acestei povesti ciudate a vietii ei.
Trebuie sa recunosc ca revazand filmul(cu legendara Audrey Hepburn in rol principal), mi-a placut mult mai mult decat cartea. Am inteles mai bine personajul, trairile lui si toate nuantele povestii. Dar de asemenea m-a incantat si finalul povestii care este in film cu happy-end. Pisica este recuperata, cei doi se saruta in ploaie si isi declara sentimentele unul pentru celalalt si totul se incheie cu bine.
Daca vrei sa iti achizitionezi si tu cartea, o gasesti de comandat la urmatoarele librarii online:
Sursa foto: galerie personala
Kisses,
~ Oana M.
Imi place recenzia ta, chiar as vrea sa citesc cartea asta.
Ma bucur ca te-am inspirat. Sa revii sa-mi spui ce parere ai dupa ce o vei citi.
Nu am vazut nici filmul si nu am citit nici cartea. Desi filmul este atat de mediatizat (inca!) dupa tot ce ai spus, nu cred ca ma tenteaza. Avem o alta viziune, complet diferita.
Probabil ca asa este.
Nu stiu daca am vazut filmul, dar in general daca vad o ecranizare de carte, nu mai citesc cartea. Sau daca citesc cartea… nu mai vad filmul.
La mine nu merge asa. E posibil sa vreau sa le vad pe amândouă.
Nu am vazut filmul dar recenzia ta chiar imi spune ca e o carte tare faina!
Este o carte bună, dar nu mi-a plăcut mie atât de mult de personajul principal. 😁
Mie mi-a plăcut filmul foarte mult. Cartea nu am citit-o încă. Dar m-ai făcut curioasă să văd dacă și eu aș percepe-o așa.
O zi frumoasă să ai!
Lectura placuta pentru atunci cand vei citi cartea. Sper sa iti placa!