Site Overlay

Recenzie Trenul orfanilor de Christina Baker Kline

Când se strămutau de la un râu la altul, indienii Wabanaki trebuiau să‑şi poarte canoele şi toate celelalte bunuri cu ei. Cu toţii ştiau cât de important e să nu te împovărezi cu prea multe şi înţelegeau că asta înseamnă să laşi câte ceva în urmă. Nimic nu îi îngreuna mai mult în drumul lor decât teama, care e adesea povara cel mai greu de lepădat.”

Bunny McBride, Women of the Dawn

Două povești emoționante ale orfanilor din vremuri diferite, povești care la un moment dat se întretaie. Se pare că doar un orfan îl poate întelege cel mai bine pe celălalt. Și citind această carte îți dai seama că destinele unora dintre orfani i-au purtat pe aceștia prin viață prin tot ce era mai rău ca într-un final să le ofere și fericirea îndelung căutată și meritată.

Trenul orfanilor” de Christina Baker Kline este o carte minunată pe care nu vei dori să o lași din mână până nu o vei termina deoarece te intrigă. Afli informații valoroase despre trenurile orfanilor din 1854 si 1929 care au purtat sute de mii de copii fără părinți prin America pentru a le găsi o casă și părinți care să îi îndrume în viață. Insa, din pacate afli si adevarurile despre acele familii catre care au fost dati ca niste animale de povara.

Caci putini au fost copiii care intr-adevar au fost luati de catre oameni cu suflet care si-au dorit fii si fiice, pe care altfel nu le-ar fi putut avea. Multi dintre acesti orfani au fost ‘dati‘ ca la o licitatie sau ca la un targ de vite catre oameni ce aveau nevoie de forta de munca, fie la magazine, fie acasa, fie la ferme. Acesta este adevarul despre Trenul orfanilor  care a circulat cu copii de diferite varste prin America pentru a-i plasa la diferite cupluri care cautau asa ceva.

“Trenul orfanilor” de Christina Baker Kline este o carte cu povesti care se inspira foarte mult din viata reala

Prezinta adevarurile neplacute ale vietii celor fara parinti, obligati sa umble prin lume in cautarea unui camin adevarat.

… prima intrebare pe care o sa ti-o pun e oarecum ciudata. Cred c-ai putea-o interpreta si tu in termeni metaforici. Se ma uita o data la reportofin si inspira adanc.

– Bun. Vine: Crezi in spirite? Sau in fantome?

– Oho, asta da intrebare.

Strangandu-si mainile firave, pline de vinisoare, in poala, Vivian se uita lung pe geam. Pentru o clipa, Molly are impresia ca n-o sa-i raspunda la intrebare. Si apoi Vivian spune, asa incet incat trebuie sa se aplece spre ea sa o auda:

– Da. Cred in fantome.

– Crezi ca sunt … prezente in viata noastra?

Vivian o tintuieste cu ochii ei caprui si incuviinteaza. 

– Sunt cei care ne bantuie. Cei pe care i-am lasat in urma.

In aceasta lucrare emotionanta aflam in paralel despre povestile de viata ale orfanei Molly si ale batranei bogate Vivian

Insa, nu ajungi sa intelegi cine este Vivian pana cand Molly adolescenta nu intra in contact cu ea si o face sa isi dezvaluie rand pe rand povestea trista a vietii. Chiar daca lui Molly ii pare ca batrana are o viata de vis dupa bogatiile pe care le are in prezent, va afla curand ca, de fapt, cele mai mari bogatii ale ei se afla in cutiile si cuferele din podul casei.

Astfel, vom afla pe rand atat despre viata si felul in care a ramas Molly orfana sau cel putin in grija serviciilor sociale. De asemenea, vom afla si despre felul in care a ramas Vivian orfana, despre copilaria ei si despre unde a dus-o pe ea Trenul orfanilor cu care a calatorit ca sa dea de o familie iubitoare sau de adulti care sa aiba grija de ea si sa o indrume mai departe in viata.

Vom descoperi ca pe sub machiajul si hainele goth ale lui Molly se ascunde o fata care iubeste, care este sensibila si careia ii place sa citeasca si sa invete. 

In acelasi timp, vom afla despre Vivian ca acesta nu este numele ei dat la nastere, ca a mai schimbat doua nume pe parcurs si ca perioadele petrecute in familiile adoptive au format-o, au sfaramat-o, dar i-au si dat speranta pe mai departe. Si pana la urma ne vom bucura cu ea atunci cand, dupa atatia ani de cand a fost plasata la prima familie adoptiva, va intalni un cuplu amabil, care o va trata ca pe o fiica si ii va oferi necesarul pentru a se simti implinita. Si … intr-o zi chiar se va reintalni cu Olandezu‘, baiatul cu care a calatorit in acelasi tren al orfanilor si cu care si-a jurat sa se revada la un moment dat in viata.

Astfel, reunite de povestile de viata si de ideile lor, de carti si de sentimente, Molly si Vivian invata una de la cealalta si incep sa isi pretuiasca prietenia si amintirile. In cele din urma, fata devine protejata batranei si are parte de libertatea si iubirea dupa care a tanjit din copilarie. Amandoua incearca sa aduca din trecut lucrurile la care au renuntat sau care le-au facut rau, acest lucru usurandu-le constiinta si facandu-le sa ia totul de la 0.

Este o carte, desi plina de tragedie, emotionanta si cu un final plin de speranta, ceea ce este minunat. 

Editia de la Editura Trei, Fiction Connection, are 368 de pagini si este simplu de citit. 

Sursa foto: libris.ro

Love it? Like it!
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copyright © 2024 Oana M.. All Rights Reserved. | Catch Vogue by Catch Themes

You like what you read? Then share it worldwide!